Her çocuğun hayalinde yer bulan ağaç evler, son zamanlarda hem turistik açıdan hem de hobi amaçlı birçok yerde kendini gösteriyor. Peki, ağaç ev yapımı kolay mı?
Ağaç ev nasıl yapılır sorusunun sürekli olarak sorulduğu ancak tam bir yanıt alınamadığı için sizlere ağaç ev yapım aşamaları içeriğini sunmak istedik. Sadece çocukların değil aile fertlerinin istifade edeceği harika bir ağaç ev yapımı için kolları sıvıyoruz. Eski zamanlarda bir ağaç evin yapılışı ne kadar meşakkatli ise günümüzde ağaç ev yapımı bir o kadar kolay olmaktadır. Ağaç ev inşası bittiğinde ne kadar harika bir şey yapıldığına şahitlik edeceğiniz harika bir ağaç ev için aşağıdaki yapım aşamalarına göz atabilirsiniz.
- 1. Ağaç Ev Yapımı için Genel Bilgiler
- 2. Neden Ağaçtan Ev?
- 3. Ağaç Evin Avantajları
- 4. Ağaç Evin Dezavantajları
-
5.
Adım Adım Ağaç Ev Nasıl Yapılır?
- 5.1. Ağaç ev için doğru ağaç seçimi
- 5.2. Ağaç ev için hukuki işlemler
- 5.3. Ağaç ev için konumu belirleme
- 5.4. Ağaç ev destekleme
- 5.5. Ağaç ev için merdiven tasarımı
- 5.6. Ağaç ev yapımında dallar
- 5.7. Ağaç yapımında güvenlik
- 5.8. Ağaç ev sabitleme noktaları
- 5.9. Ağaç eve destek kirişleri
- 5.10. Destekleme kirişi ekleme
- 5.11. Enine kirişleri sabitleme
- 5.12. Kirişe destek mesnet ekleme
- 5.13. Platform altına destek kirişleri
- 5.14. Ağaç evin enli taban tahta montajı
- 5.15. Ağaç ev için çevre çiti
- 5.16. Ağaç eve merdiven montajı
- 5.17. Platform üzeri çatı yapımı
- 5.18. A görünümlü iskelet
- 5.19. Ağaç ev çatısının kaplanması
- 5.20. Ağaç evin bitirilişi
- 6. En Güzel Ağaç Ev Tasarımları
Ağaç Ev Yapımı için Genel Bilgiler
Ağaç ev yapım aşamalarına geçmeden önce birkaç önemli detayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ağaç ev yapımı için birçok ağaç türü var. Bunlardan en dayanıklı ağaç türünü seçmekte fayda var. Özellikle çam ağacı, kayın ve meşe ağaçlarını tercih edebilirsiniz. Bu ağaçları işlenmiş şekilde kullanabileceğiniz gibi kenet sistemini de kullanabilirsiniz.
Kenetleme işlemi her kütüğün üst yüzerine diğer bir kütük için yatak açılarak yapılan bununla birlikte özel kimyasal ve çiviler kullanılarak yapılan işlemlerdir. Hava geçirgenliğini özel yalıtım sıvıları ile en alt seviyeye indirebileceğiniz ağaç ev yapımı işlemlerinde zorlu kış koşullarına yönelik de ağaç evler tasarlayabilirsiniz.
Ağaç evin yapımında kereste kullanılacaksa evin ana yerleşke kolonlarında mutlaka kütük kullanılması gerekiyor. Ağaç evin diğer kısımlarını ise ahşap panel kullanarak kapatabilirsiniz. Ağaç evlerde iki çeşit çatı modeli kullanılıyor. Bunlar; bindirme ve beşik çatı. Ağaç evin daha profesyonel görünmesi için özellikle çatı katına pencere açılması doğru olacaktır. Son olarak teras ve veranda gibi kısımları da ekleyebilirsiniz.
Neden Ağaçtan Ev?
Genellikle tatil mekanlarında görmeye alıştığımız ağaç evler son zamanlarda evlerin arka bahçelerine de yerleşmeye başladı. Geniş bir bahçeye sahip olanlar bahçenin bir kısmına tasarladıkları ahşap evler ile bahçeyi daha keyifli hale getirebiliyor. Türkiye’de genellikle orman kampı ve tatil alanlarında görülen ağaçtan evler, günümüzde şahsi kullanıma da hitap eder duruma geldi.
Ahşabın doğal dokusunun verdiği tabii duygular ve insanların doğallık arayışları aslında neden ağaçtan ev sorusunu cevaplıyor. Şehir yaşamının ve betonarme yapının verdiği kasvet insanların böyle kütüklerle yapılan ev arayışlarına itmiş durumda. Ağaçtan evlerde bir hobinin icraa edilmesine ya da çocuklar için oyun evine de dönüştürülebilmesi bakımından çok avantajlı.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de ağaç ev yapan firmalar için bağlantıya tıklayın!
Ağaç Evin Avantajları
- Ahşap evlerin en önemli avantajı betonarme evlere göre çok kısa sürede yapılıyor olmasıdır.
- Ağaç evlerin toplam maliyeti oldukça düşüktür.
- Ağaçlar doğa dostu malzemeler olduğu için geri dönüşüme çevrilebilir.
Ağaç Evin Dezavantajları
- Kütük ev, ahşap ev ya da ağaç ev ne derseniz deyin her şeyin olduğu gibi ağaç evlerin de dezavantajı vardır. Bunlardan ilki, tahta kurusudur.
- Ağaç evlerin yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor. Bu durum da + maliyet olarak aile bütçenize yansıyacaktır..
Ağaç evler ile ilgili genel bilgiler verdiğimize göre şimdi basit bir ağaç ev nasıl yapılır işte tüm aşamaları ile detaylı anlatım…
Adım Adım Ağaç Ev Nasıl Yapılır?
Sizlere büyük bir ağaç ev yapımından ziyade normal ve basit bir ağaç ev nasıl yapılır anlatmaya çalışacağım: Ağaç evin yapım aşamalarına geçmeden önce aletleri hazırlamakta fayda var. Gerekli olan malzemeler ve aletler:
- Gerekli malzemeler:
- Enine geniş tahtalar
- Ahşap kirişler
- Kiremit
- Oluklu levha
- Gerekli aletler:
- İş tezgahı
- Şerit metre ya da katlanır metre
- Elektrikli matkap
- Çekiç
- Şakül
- Merdivenler
- İngiliz ya da lokma anahtar takımı
- Emniyet gözlükleri
- Dekupaj testere
- Daire testere
- El testeresi
- Mesnetler
- Kiriş destekleri
- Cıvatalar
- Vidalar
- M8 ya da M10 dişli çubuk
Ağaç ev için doğru ağaç seçimi
Ağaç ev yapımı için sağlıklı, sağlam ve doğru ağacı bulmak gerekiyor. Ağaç ev için en uygun ağaç türleri arasında yer alan kayın, akçaağaç, köknar ve meşe ağaçları yer alıyor. Güçlü bir yapıda olan ağaçların sağlam köklere sahip olması ağaç ev için iyi bir temel olmasını sağlayacaktır. Seçilen ağaçta hastalık vb. olumsuz durum oluşturacak zararlıların olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer ağaçlar hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz bir uzmana danışmanızda fayda var.
Ağaç ev için hukuki işlemler
Ağaç ev yapımına başlamadan önce ağaç ev için belediyeden izin alıp almamanız gerektiği konusunda yerel yönetimlerle iletişime geçmeniz ileri ki zamanda yaşayacağınız olası problemlerin önüne geçecektir. Bahçenizde koruma altında ağaçlar olabileceği gibi ağaç ev çevresinde yaşayan komşularınızla da görüşmeniz bazı şikayetlerin önüne geçecektir. Örneğin, kendi manzarasını bozacağını düşünen bir komşunuz ağaç ev yapmanızı istemeyebilir. Bu noktada ya başka bir ağaca ev yapmayı planlayacak ya da alternatif bir fikir gerçekleştirebilirsiniz.
Ağaç ev için konumu belirleme
Ağaç ev için en uygun ağacı belirlediyseniz şimdi sıra nasıl bir ağaç ev yapmak istediğinize karar vermeye geldi. Standartlara 3×3 metrelik bir ağaç ev için en az olması gereken ağaç gövde çapı 30 cm’dir. Şerit metre kullanarak ağacın gövdesinin ölçebilirsiniz. Daha sonra pi sayısı olan 3,14’e bölerek çapı bulabilirsiniz. Ağaç evin tabanı için nasıl bir yerleşim yapacağınızı ağacın yaprak ve dallarına göre belirlemelisiniz. Hangi kısımlarda kesik açmanız gerektiğini ön görebilmeli, gerekli boşlukları ağaç içinde bırakmalısınız. Destek sağlayacak kirişlerin kalınlığını ağacın durumu ve yapacağınız platforma göre belirlemeniz gerekiyor.
Ağaç ev destekleme
Ağaç ev nasıl yapılır sorusuna cevap aradığımız yazımızda ağaç ev destekleme için 3 farklı yol söz konusunu. Bunlardan birincisi ağaca vidalama yapılmasıdır. Platformun destek kirişlerinin direkt ağacın gövdesine vidalanması ile yapılır. Ağaç evin tabanını desteklemek için kullanılan bu yöntem en fazla tercih edilen yöntemdir. Yalnız bu yöntemin ağacı zarara uğratan yöntem olduğunu da belirtmek gerekiyor.
İkinci yöntem ayaksız yöntemdir. Bu yöntem de ağaç evi halat, kablo ya da zincirler ile yüksek dallara asma yöntemidir. Fakat bu yöntem bazı ağaç türleri için uygun değildir. Ağır ve kapalı bir alanı olmayan ağaç ev yapımı için uygundur. Üçüncü ve son yöntem olan destek direkleri kullanımı ise, ağacın yakınında zemine saplanan ayakların olduğu yöntemdir. Sabitleme olmadığı için ağacın rahat hareketi için yeterli boşluğu bırakmanız gerekiyor. Bu yöntemin ağaca en az zarar veren yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Ağaç ev için merdiven tasarımı
Ağaç ev yapımı için ağaç eve nasıl çıkılacağını da belirmekte fayda var. Çocukların bu ağaç evleri kullanacağını düşünerek doğru bir merdiven tasarımını seçmek gerekiyor. Size alternatif sunmak için görselde gördüğünüz merdivenleri açıklamak istiyorum. Birinci merdiven tipi, ip merdiven. Bu merdiven halattan ve parça ahşap levhaların birleşiminden oluşuyor. Biraz dengeyi sağlamakta zorlanabilir ancak alışıldığında gayet keyifli bir merdivendir. İkinci merdivenimiz sabit ayaklı merdiven. Bu tip merdiven de standart ayaklı merdivenlerdendir. Ağaç ev için bu tarz ahşap bir merdiven satın alabilirsiniz. Son merdiven tipi ise ağaç eve ulaşımı en güvenli şekilde sağlayabileceğiniz normal merdivendir. Merdivenin yan tarafına eklenen korkuluk ile oldukça güvenli bir yapı oluşturabilirsiniz.
Ağaç ev yapımında dallar
Ağaç ev nasıl yapılır başlıklı yazımızda ağaç ev yaparken sizi engelleyen dalların durumu çok önemli. Bu dalları kesmeniz gerektiğine ya da ağacın dallarına göre bir tasarım yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor.
Ağaç yapımında güvenlik
Ağaç evini yapmadan önce güvenlik tedbirlerini almanız ve oldukça fazla dikkatli olmanız gerekiyor. Ağaç ev yapımında en riskli durum düşmek olduğunu tekrar hatırlayıp buna göre hareket etmek gerekiyor. Öncelikle ağaç evi çok fazla yükseğe yapmanızı öneriyoruz. Özellikle 2-3 metreyi çok fazla geçmemeye özen gösterin. Dikkat edeceğiniz bir durum da ağaç ev içine konumlandıracağınız platformun etrafına korkuluk yapın. Dikey direkler şeklinde yerden yüksekliği en az 80 cm olan ve 15 cm aralıklı çiti mutlaka hazırlayın. Ağaç evin alt zeminine yumuşak malzemeler döşeyebilirsiniz.
Ağaç ev sabitleme noktaları
Ağaç gövdesi ile dalı arasında V şeklindeki alanları değerlendirmek güçlü bir destek sağlar Bu noktada 4 sabitleme noktası belirlediğinizde karşılıklı dallar ile daha iyi hizalanmış bir destek sağlarsınız. Ayrıca platformun yamuk olma riskini en aza indirmiş olursunuz.
Ağaç eve destek kirişleri
Ağaç dalının her iki tarafındaki sabitleme delikleri arasındaki mesafeye göre iki destek kirşi üzerinde işaretleme yapın. Bu mesafe destek kirişinin hem sol hem de sağ tarafından eşit bir şekilde olduğundan emin olun. Buradan hareketle sağ ve soldan 5 cm’lik birer çizgi çizin ve bu çizginin uçlarını işaretleyin. Benzer işlemi kirişlerin diğer uçlarına da yapın. Çizilen çizgilerin işaretli uçlarının her iki tarafına da 12 mm delik açın. Dekupaj testere kullanarak 2 delik arasından 12 mm genişliğinde yarık açmanız gerekiyor. Bu adım ağacın rüzgarda gövdesinin yarılmasını ya da alt zemin platformunun serbestçe hareket etmesini sağlamak için gerekiyor.
Destekleme kirişi ekleme
Altıgen başlı ahşap vidası kullanarak 2 adet destek kirişini ağaca sabitleme işlemini yapın. Destek kirişi ile vidalar arasında rondelalar yani yuvarlak pullar yerleştirin. Her iki tarafa da pul yerleştirin. Ağaç gövdesinin ve dallarının zarar görmemesi için sabitleme deliklerinin önceden delmelisiniz. Yapacağınız ağaç evin ağırlığına göre daha büyük kirişler kullanabilirsiniz.
Enine kirişleri sabitleme
4 adet enine kirişi 150×50 mm ebadında eşit aralıklarla birbirine paralel olacak şekilde sabitleyin. Kirişleri 80 mm sunta vidaları kullanarak birbirine sabitleyin. Platformun 2 adet destek kirişine dik açılı olacak şekilde sabitleneceğini unutmayın. Çünkü daha sonra takacağınız enli taban tahtaları düz olmaz.
Kirişe destek mesnet ekleme
Platform için 8 adet destek mesnedi ile enine kirişlere vidalama yapın. Platformun birbirine dik açılı bir şekilde tüm köşelerin eşitlendiğinden emin olun. 4 adet destek mesnedini platformun iki tarafına da sabitleme işlemlerini yapın.
Platform altına destek kirişleri
Bütün bu destek kirişlerine rağmen platformun dengesiz olabileceği için 30×100 mm ebadındaki 2 destek kirişi ile sağlam bir şekilde bağlamak gerekiyor. 2 adet mesnet ile platformun üst tarafına, alt kısmını ise ağacın dallarına sabitleyebilirsiniz. Destek kirişlerinin üs kısmını kendi ağaç ev ölçülerinize göre 45 derece açı ile kesin. Destek kirişlerini 2 adet kiriş destek mesnedi ile platformun iç kısmına sabitleyin. Üst üste gelen destek kirişlerinin alt kısımlarından 100 mm uzunluğunda M8 civata kullanarak bağlayın.
Ağaç evin enli taban tahta montajı
Dallar ile ağaç gövdesi arasında enli taban tahtalarının uygun yerlerinde kesikler açmanız gerekiyor. 10 mm boşluklar bırakarak enli tahtaları yerleştirin. Ağaca zarar vermemek için dallar ile gövde arasında belirli yerlere dalların geçmesi için delikler açabilirsiniz. Enli taban tahtalarının iki vida kullanarak monte edin.
Ağaç ev için çevre çiti
Ağaç ev için çevre çiti platformun tüm köşelerine 80 cm yüksekliğinde tahta direkler takarak yapılıyor. 60×10 mm ölçülerinde 2 adet ahşap kullanarak çitin köşeleri hazırlayın. Bu 2 adet ahşabı direklerin üst kısmına sabitleyin. 60×10 mm ebadında ahşap boylardan oluşan trabzanları dikey direklerin üst kısmına yerleştirmeniz gerekiyor Tırabzanların köşelerini 45 derece açıyla kesin. Dikey dikmelerin arasında onar 10 cm boşluk bırakmanız doğru olacaktır.
Ağaç eve merdiven montajı
Platformun uygun bir yanına merdiven sabitleme işlemini yapılması gerekiyor. Merdiveni 50×10 mm dikmeler ile 50×12 basamaklar ile güzel bir merdiven inşa edebilirsiniz Merdiven uzunluk ve genişliği kendi ağaç evinize göre ayarlayabilirsiniz.
Platform üzeri çatı yapımı
Ağaç ev nasıl yapılır sona yaklaşıyoruz. Ağaç ev için çatı fikri tamamen sizin hayal dünyanıza kalmış durumda. Sadece ahşap kirişler ile desteklenen sağlam bir çatı yapabilirsiniz. Platform üzerine kamp çadırı konumlandırabilirsiniz.
A görünümlü iskelet
A görünümüne sahip bir iskelet için 60 derece eğimli bir ağaç ev yapmaya çalışıyoruz. Daha önce kullanılan dikmeleri kullanarak yapabileceğiniz bu kirişler içinden ağaç dallarını da geçirebilirsiniz.
Ağaç ev çatısının kaplanması
Ağaç evin çatısını kapatmadan önce kalın plastik folyo ya da yalıtım malzemesi ile kaplamanız %100 su geçirmez hale getirmek için gerekli bir işlem.
Ağaç evin bitirilişi
Enli tahtaları az önce anlattığımız su geçirmez izolasyon malzemenin üzerine üst üste gelecek şekilde yerleştirerek montajını yapın. Dilerseniz ön ve arka duvarlara pencereler arak daha güzel bir görünüm oluşturabilirsiniz.
En Güzel Ağaç Ev Tasarımları
İnternette gezerken denk geldiğim en güzel ağaçevleri sizler için derledim. Beğendiğiniz ev tasarımları için yorumlarınızı bekliyorum. Daha fazla fikir için Pinterest sayfasına göz atabilirsiniz.
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederiz, değerlendirmeniz için.
İnternet te okuduğum en açıklayıcı ve düzgün yazılmış yazı olmuş çok teşekkürler