Apartman yönetmeliği, apartman içerisinde yaşayan herkesin bizzat uyması gereken kurallar bütünüdür. Apartman yönetmeliği çerçevesinde apartmanda kurallara uyulmaması durumunda başvurulması gereken adımlar anlatılmaktadır. Bu içerikte, apartman gürültü yönetmeliği ve apartman aidat yönetmeliği ile apartman altı dükkân yönetmeliği hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
- 1. Apartman Yönetmeliği Nedir?
- 2. Apartman Yönetmeliği: Kat Mülkiyeti Kanunu
- 3. Apartman Altı Dükkan Yönetmeliği
- 4. Apartman Gürültü Yönetmeliği
- 5. Alt Katta Oturan Asansör Parası Öder Mi?
- 6. Binadaki Giderlerin Ödemesi Nasıl Yapılır?
- 7. Binadaki Ortak Alanlar Mülk Sahiplerine Nasıl Paylaştırılır?
- 8. Apartman Yöneticisi Bina ile İlgilenmiyorsa Ne Yapılmalıdır?
- 9. Dairedeki Tesisat Problemlerinde Ne Yapılmalı?
Apartman Yönetmeliği Nedir?
Apartman yönetmeliği, apartmanda oturan kat maliklerinin ve kiracıların uyması gereken kuralların ortaya koyulduğu yönetmeliktir. Bina içerisinde yaşarken uyulması gereken kurallar ile kuralların ihlal edildiğinde uygulanacak yaptırım ve cezalar Apartman Yönetmeliği Kanununda yer almaktadır. Apartman kurallarına uyulmaması durumunda ev sahibi ve kiracılara belirli yaptırımlar uygulanır.
Apartman Yönetmeliği: Kat Mülkiyeti Kanunu
Apartman yönetimleri konusunda apartman sakinlerinin aklında birçok soru yer almaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu ile malum soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
Apartman sakinleri dairenin sahibi olsa da her istediğini, istediği şekilde yapma hakkına sahip değildir. Örneğin, bina dış cephesi, pencere, daire kapıları ve ortak alanlar apartman sakinleri tarafından kullanılan müşterek mallardır. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yönetim kararı almadan bireysel uygulamalara başvurulmamalıdır. Örnek vermek gerekirse, daire kapı ya penceresini beğenmediğiniz için değiştirmek ve farklı renk model kullanmak apartman yönetmeliğine aykırıdır. Bunun için apartman yönetimine başvurmanız gerekmektedir. Apartman sakinleri tarafından alınan ortak bir karara varmak için kat maliklerinin 5/4’ünün kararı alınmalıdır.
Maddeler halinde Resmi Apartman Yönetmeliği Kanunu PDF için buraya tıklayınız.
Kat Mülkiyeti Kanununda kat maliklerinden birinin isteği doğrultusunda ısı yalıtımı ya da ısıtma sistemlerinin değişimi ve dönüşümü gerçekleştirilebilir. Bunun için kat maliklerinin sayı ve mülkiyet oranına göre vereceği kararlar etkili olmaktadır.
Kiracılar için ücret talep edilebilmesi için kira sözleşmesine göz atılması gerekir. Özellikle aidat, temizlik, bakım ve onarım ile ortak gider hizmetleri için alınan paralar kiracılar tarafından talep edilmelidir.
Apartman Altı Dükkan Yönetmeliği
Apartman Altı Dükkân Yönetmeliği çerçevesinde alınan kararlardan biri de dükkân üstünde oturan kat malikinin, dükkânın aktif kullanımda olmadığında ısınmada sorun yaşamasıyla birlikte ortak karar ile dükkânın tavanına ısı yalıtım yapılmasını talep edebilir. Kat sahiplerinin katıldığı toplantı ile alınan karar 5/4 çoğunlukla alınarak istenilen değişiklikler yapılabilir.
Apartman Gürültü Yönetmeliği
Apartman sakinleri bina içinde ve ortak alanlarda birlikte yaşamaktadır. Bu noktada kat maliklerinin ve kiracıların ister evlerinde yani bağımsız bölümlerde isterse de ortak yani müşterek alanlarda birbirlerini rahatsız etmemek üzere oluşturulmuş yönetmeliğe apartman gürültü yönetmeliği denilmektedir. Binada oturanlar birbirlerinin bu haklarına saygı göstermek zorundadır.
Örneğin, balkonlarda diğer apartman sakinlerine rahatsızlık verilmediği ölçüde davranabilirsiniz. Bu rahatsızlıklar içinde kirlilik ve gürültü başta gelmektedir. Kat sahipleri bir başka apartman sakinine rahatsızlık vermemek için tüm önlemleri almak zorundadır. Çözüm üretilemeyen durumlarda apartman yöneticisine başvurulması gerekir.
İlginizi Çekebilir: Evdeki demirbaşların tamiri kime ait, kiracı neyi ödemez?
Alt Katta Oturan Asansör Parası Öder Mi?
Bina yönetim planında alt katta oturan kat malikleri ya da kiracılar, asansör bakım ve onarım masraflarından muaftır gibi bir karar alınmadıysa bu parayı ödemelidir. Bina yönetim planı incelendikten sonra sorunun net cevabı bulunabilir. Her bina bu durum farklı olabilir. Bina yönetim planı bina yöneticisinde yoksa tapu dairesinden bulunup incelenebilir.
Binadaki Giderlerin Ödemesi Nasıl Yapılır?
Binadaki tüm ortak yerlerin bakımları, geliştirilmesi, temizlenmesi ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi ortak giderlere tüm kat sahipleri ve kiracılar kendi paylarına düşen oranda katılmaları gerekmektedir. Özellikle kapıcı, kaloriferci, bekçi ve bahçıvan gibi çalışanların maaşlar eşit bir şekilde pay edilmesi ve ödenmesi gerekir. Mülk sahipleri ya da kiracılar hiçbir sebepten dolayı bu tür masrafların ödenmesinden geri duramaz, ödemek zorundadır.
Binadaki Ortak Alanlar Mülk Sahiplerine Nasıl Paylaştırılır?
Mülk sahipleri ortak alanları kullanma haklarına sahiptir. Garaj, otopark, bahçe vb. alanların mülk sahiplerine göre paylaştırılmalıdır. Sözleşmede aksi bir durum belirtilmediği müddetçe farklı durumlar ortaya çıkması beklenemez.
İlginizi Çekebilir: Teras dekorasyonu fikirleri için bağlantıya tıklayın.
Apartman Yöneticisi Bina ile İlgilenmiyorsa Ne Yapılmalıdır?
Apartman yöneticisi bina ile ilgili konularda gerekli ilgiyi göstermiyorsa kendisine yazılı ve sözlü uyarı yapılması gerekir. Halen daha sonuç alınmadığı takdirde kat sahiplerinin 3/1 oranında istemesi üzerine olağanüstü toplantı istenebilir. Yönetim kurulu üç kişinin altına düştüğünde karar alınamaz. Böyle bir durumda yeniden seçim yapılarak üç kişilik yönetim oluşturulmalıdır. Üç kişinin altında yönetim kurulu devam edemez ve gerekli kararlar alınamaz.
Dairedeki Tesisat Problemlerinde Ne Yapılmalı?
Tesisat sorunu ortak alanlarda oluştuysa ve bu durum sizin dairenize zarar veriyorsa yönetime bu durum bildirilmelidir. Bununla birlikte toplantı talep edebilirsiniz. Bilgi vermenize rağmen gerekli önlemler alınmıyor ve oluşan hasarlar dairenize zarar veriyorsa bununla birlikte yönetim tarafından hiçbir müdahalede bulunulmuyorsa mahkemeye başvurmanız gerekir. Mahkemenin vereceği kararlarda mülk sahiplerinin rızası aranmaz. Tüm mülk sahiplerinin ortak üstlenmesi gereken bir sorun olduğu için ortak pay ile onarım yapılması gerekir.