Derz dolgusu, fayans arasındaki boşluklarda oluşabilecek sızıntıları engellemek ve düzgün bir görünüm sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Peki, derz nasıl yapılır?
Derz dolgusunun derin bir kaba dökülmesinin ardından üzerine su ilave edilmelidir. Daha sonrasında mikser veya bir çubuk yardımıyla derz dolgusu yoğun bir kıvam alana kadar karıştırılmalıdır. Bu işlemin ardından fayansların arasını doldurmak için hazır olan derz, bir mala yardımıyla özenle yüzeye uygulanmalıdır.
Temel işlev olarak fayans aralarında sızıntı olmaması amacıyla kullanılan derz dolgusunun ayrıca hoş ve temiz bir görüntü sağlama görevi de bulunmaktadır. Kullanıcılar zamanla aşınan ya da temiz görüntüsünü kaybeden derz dolgusunu bir süre sonra yenilenmeye ihtiyacı duymaktadır. Bu doğrultuda eski derzin üzerine yeni derz işleminin yapılması gerekmektedir. Fayans derz dolgusu yenileme işlemi balkon, banyo, mutfak veya havuz gibi alanlarda farklılık göstermektedir.
Derz Dolgusu Yenileme Uygulaması
Fayans arasını doldurmak amacıyla kullanılan derz dolgusu zaman içerisinde deforme olarak, ilk günkü temiz ve hoş görüntüsünü yitirebilmektedir. Hâl böyle olunca hoş olmayan kirli bir görüntü derz üzerinde kendini göstermektedir. Özellikle mutfak, balkon ve banyo gibi alanlarda nemin fazla olması ve çeşitli kimyasal maddelerin yoğun kullanımı durumunda bu hoş olmayan görüntü kendini daha çabuk belli etmektedir. Zaman içinde yıpranan derz dolgusu, beyaz renkten siyaha dönüşerek kirli bir görüntüye neden olmakta ve zamanla aşınarak fayans aralarında boşluk oluşumuna yol açmaktadır. Bu durum kesinlikle derz dolgusunun yenilenmesinin zamanının geldiğine işarettir.
Fayansların aralarında oluşan deformasyonun giderilmesi için de derz dolgusunun yenilenmesi gerekmektedir. Peki derz nasıl yenilenir? Derz dolgusu iki şekilde yenilenebilmektedir. İlk uygulama yöntemi diğerine göre nispeten daha uğraştırıcı ama daha sağlıklıdır. Bu işlem eskiyen derz dolgusunu söktükten sonra yenileme işlemi yapmaktır. Kolay yöntem ise eski derzin üzerine yeni derz doldurma uygulamasıdır.
Eskiyen Derz Sökülerek Yenileme Nasıl Yapılır?
Yenileme işlemine başlamadan önce fayanslar arasında bulunan eski derz dolgusunun maket bıçağı ya da tornavida gibi ince uçlu bir alet yardımıyla sökülmesi gerekmektedir. Bu işlemi uygulayacak olanların sökme sırasında derz dolgusundan yayılacak olan tozdan korunmak adına bir maske takmaya özen göstermeleri tavsiye edilmektedir. Sökme uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da işlemin oldukça hassas yapılması gerektiğidir. Kolaylıkla kırılabilen bir yapıda olan fayanslar derz sökme işlemi sırasında araları boşalacağı için uygulanacak herhangi sert bir müdahalede çatlayabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan sonra boşaltılan eski derz alanları artık yenilemeye hazırdır. Derz dolgusunu hazırlama işlemi oldukça basittir. Bu işlemin uygulama adımları ise şu şekildedir;
- Derin bir kap içerisine dökülen malzeme, su ile karıştırılmalıdır.
- Derz dolgusu yoğun bir kıvama gelene kadar sürdürülen bu işlemin ardından yenileme işlemine geçilmelidir.
- İşlem sırasında mala gibi fayans aralarının kolaylıkla doldurabilmesine yardımcı olacak bir alet kullanılmalıdır.
- Malaya alınan derz, hassas bir şekilde fayans aralarına tıpkı ekmeğe tereyağı sürer gibi uygulanmalıdır.
- Bu uygulama sırasında fayanslardan taşan derz dolgusu ince bir plastik veya hafif nemli bez yardımıyla alınmalıdır.
- İhtiyaç duyacağınız fayans döşeme malzemeleri hakkında bilgiler ise burada!
İlginizi Çekebilir: Doğru fayans döşeme rehberi için göz atabileceğiniz bir içerik!
Eski Derzin Üzerine Yeni Derz Uygulama İşlemi Nasıl Uygulanır?
Derz sökme işlemine göre daha zahmetsiz ve temiz olabilen bu uygulama, ömrünü çok yitirmemiş ve nispeten daha sağlıklı olan fayans aralarında uygulanmaktadır. Kolay derz yenileme işlemi olarak da bilinen bu uygulamayı yapmak isteyenler eski derz dolgusu nasıl yenilenir sorusunu sormaktadır. Oldukça basit olan bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken tek nokta derzlerin üzerinin mutlaka kuru ve temiz olmasına özen göstermektir. Alanın nemli ya da tozlu olması, derz dolgusu yenilenirken sorun yaratabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bu hususun ardından derin bir kap içerisinde hazırlanan derz, eski dolgunun üzerine yavaşça sürülmelidir. Bu işlem sırasında fayans aralarından taşan dolgu malzemesi, nemli bir bez ya da ince bir plastik yardımıyla alınmalı ve ardından kurumaya bırakılmalıdır.
Mutfaklarda Derz Dolgusu Yenileme İşlemine Dikkat Edin!
Mutfaklar günlük hayatta en temiz kullanılması gereken alanlardır. Hem hijyenik olması hem de güzel görünmesi için mutfaklarda daha çok fayans kullanılmaktadır. Öte yandan zaman içerisinde; toz, yemek artıkları ve çeşitli kimyasal maddelerin yarattığı deformasyon sonucunda fayans aralarında istenmeyen, kirli bir görüntü oluşabilmektedir. Bu kirli görüntü de kendini özellikle derz aralarında belli etmektedir. Mutfaklarında bu kirli görüntüyü istemeyenler, belirli aralıklarla derz dolgusunu yenilemektedir.
Bu doğrultuda;
- Mutfaklarda daha sağlıklı bir yöntem olan derz sökme ve yenileme uygulanması yapılmalıdır.
- Mutfaklarda yapılan tadilatta balkon derz yenileme ya da banyo fayans derz dolgusu yenileme işlemlerinin aksine daha çok özen gösterilmesi gerekmektedir. Derz dolgusunun sökülmesi aşamasında toz kalkmaması amacıyla elektrikli süpürge kullanılmasına özen gösterilmelidir.
- Mutfakta yer alan çeşitli ev aletleri, tabak-çanak gibi malzemeler başka bir alana alınmadan derz yenileme işlemi yapılmamalıdır.
Tüm bu hususlara dikkat edilerek uygulama yapılırsa mutfaklar tertemiz fayanslar ve derz dolgusu sayesinde tekrardan ilk günkü görüntülerine kavuşacaktır.
Havuzlarda Derz Yenileme Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Hijyenik olması için için klor gibi çeşitli kimyasal maddeler içeren havuz suyu her ne kadar temiz olsa da zamanla fayansların arasındaki derzleri deforme edebilmektedir. Banyo, mutfak ya da balkon gibi alanlarda bulunan derzlere nazaran daha kolay aşınan havuz derzlerinin yenileme işlemi de bir o kadar zahmetlidir. Havuz derzi yenileme işlemine geçmeden önce havuzda bulunan su boşaltılmalı ve fayanslar bir süre kurumaya bırakılmalıdır. Kuruma işleminin ardından fayans arası derz yenileme işlemine geçilmelidir.
Peki fayans arası derz yenileme nasıl yapılır? Havuzda yapılacak olan derz uygulama işlemi oldukça ustalık gerektirmektedir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken ilk husus, fayans aralarına uygulanacak olan derzin yoğurt kıvamında olana kadar karıştırılmasıdır. Daha sonrasında kalın bir süngere sürülen derz, yavaş bir şekilde fayans aralarına yedirilmelidir. Bu uygulama sırasında fayans aralarından taşan dolgu malzemesi bir başka sünger ya da bez yardımıyla alınmalıdır. Havuzun tamamına yapılan bu işlemin ardından fayans üzerinde kalan derz kalıntıları dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Tüm bu işlemlerin ardından son derece estetik görünen bir havuz ortaya çıkmaktadır. Daha fazla fikir için Pinterest‘teki örneklere göz atabilirsiniz.