Süs ve dekorasyon açısından oldukça güzel bir görünümü olan havuzların asıl amacı yüzmek için kullanılan su dolu alanlar olarak biliniyor. Birbirinden farklı özelliklerine göre birçok havuz çeşidi bulunuyor. Havuz yapımı oldukça önemli olup ilk olarak yapılması gereken husus havuzun hangi amaçla kullanılacağıdır. Havuzda kullanılacak malzemeleri belirlendikten sonra zemin kazılarak havuz yapımı işlemine başlanır. Çilek Havuz uzman ekibiyle havuz yapımında atılan ilk adımdan izolasyon kaplam işlemlerinin profesyonel bir şekilde tamamlayarak müşteriye teslim ediyor.
- 1. Havuz Çeşitleri
- 2. Yuvarlak Havuz Nasıl Yapılır?
- 3. Dikdörtgen Havuz Nasıl Yapılır?
- 4. Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
- 5. Süs Havuzu Nasıl Yapılır?
- 6. Prefabrik Havuzlar Nasıl Yapılır?
- 7. Beton Havuz Nasıl Olmalıdır?
- 8. Havuzlarda Kullanılan Karolar Nasıl Olmalıdır?
- 9. Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz Çeşitleri
Havuzlar iç mekan ve dış mekan olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Havuz yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi havuzun daha süre kullanmasını sağlar. İklim ve coğrafi şartlar göz önünde tutularak inşa edilecek havuzların dayanıklı malzemeden yapılması gerekir. Havuzların yapılış şekillerine göre çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.
- Yuvarlak havuzlar,
- Dikdörtgen havuzlar,
- Yüzme havuzları,
- Süs havuzları,
- Prefabrik havuzlar,
- Beton havuzlar,
Havuz yapımı son derece profesyonel bir iş olmasının yanında aynı zaman kullanılacak malzemelerin kalitesi de etkili oluyor. Çilek Havuz havuz yapımını dünya kalite standartlarını ön planda tutarak müşterilerine hizmet sunuyor.
Yuvarlak Havuz Nasıl Yapılır?
Havuzların yapım süreçleri genellikle aynı olup havuzun yapılacağı alan ve havuz şekli değişkenlik gösteriyor. Havuzların yuvarlak şekli iskelet yapılırken veriliyor. Havuzların dönemeç kısımlarında verilen estetik görünüm farklı bir tasarım kazandırılmaktadır. Havuz fayanslarının ve porselenlerin dönemeçlere göre uygun kesilmesi ve yapıştırılması gerekir.
Dikdörtgen Havuz Nasıl Yapılır?
Yuvarlak havuzlarda olduğu gibi dikdörtgen yapılı havuzlarda da iskelet oluşturulurken şekil veriliyor. Özellikle dikdörtgen havuzun köşe kısımlarında kırılma olmaması için altyapı dikkatli bir şekilde planlaması gerekir. Yuvarlak havuzlara oranla daha çok tercih edilen dikdörtgen havuzların zemini doğru bir şekilde kazılması ve eğik yapıda olmaması oldukça önemlidir.
Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzu yapımı için minimum 15-25 metre arasında bir ölçüye sahip olması gerekir. Yüzme havuzunun konumu oldukça önemli olup derinlik olarak 0,30-1.80 arasında olmaktadır. Evler için vazgeçilmez olan yüzme havuzu genellikle güneş ışığının en uzun süre kaldığı alanlarda inşa ediliyor. Yüzme havuzunu kullanacak kişi sayısı belirlenerek havuz yapımında kullanılan malzemelerden tasarruf edilmelidir.
Süs Havuzu Nasıl Yapılır?
Süs havuzları yüzme havuzları için önemli olan güneş ışığı ve hijyen kuralları fazla aranmamaktadır. Süs havuzlarında herhangi bir deniz canlısı bulunmayacaksa havuzda bulunan suyun kendi kendini yenileme yeterli olabiliyor. Süs havuzları da normal olarak yapılan basit havuz yapım işi ile aynıdır. Derinlik, boy ve en ölçüleri fazla önemsenmeyen süs havuzlarında kullanılan ışıklandırma ve desen uygulamaları fiyatları değiştiriyor. Ayrıca süs havuzunun maliyetlerini düşürmek isteyenler havuz boyutunu ve özelliklerini azaltarak fiyatları düşürmesi mümkündür.
Prefabrik Havuzlar Nasıl Yapılır?
Prefabrik havuzların yapımı ve maliyeti diğer büyük ölçekli havuzlar kadar zahmetli bir çalışma gerektirmiyor. Yalıtkan malzemelerle üretilen bu tür havuzlarda taşınmaya dayanıklı malzemelerin kullanılması gerekir. Bu havuzların maliyetlerinin düşük olması ve taşınabilir olması kullanıcılara kolaylık sağlıyor.
Beton Havuz Nasıl Olmalıdır?
Havuz yapımında kullanılan betonun sınıfı ve katkı maddeleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Havuz betonun içinde kesinlikle su sızdırmama katkı maddesi yer almalıdır. Soğuk derz kullanılmaması ve betonun azar azar değil de tek seferde dökülüp yayılması gerekir. Beton miktarı doğru bir şekilde ayarlanarak havuz yapımı için kazılan alana az veya daha fazla beton dökülmemelidir.
Havuzlarda Kullanılan Karolar Nasıl Olmalıdır?
Havuzun içinde kullanılan karoların yosun tutma ve kirlenme durumları göz önünde bulundurularak tercih edilmesi gerekiyor. Karoların uzun süreli kullanmaya karşı dayanıklı ve antibakteriyel yapıda olması önem taşır. Yaralanmalara karşı kaydırmaz özelliğe sahip karolar kullanılmalıdır. Havuz kenarlarında ve köşelerinde bulunan sivri yerlerin tehlikesiz bir hale getirilmesi için içe doğru bükme işlemleri yapılmalıdır. Karoların su geçirmeyen ve leke tutmayan cinslerinin tercih edilmesi halinde bakteri oluşumu da söz konusu olmuyor.
Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapılan havuzların sağlıklı olması ve kullanım açısından uzun ömürlü olması dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. Havuzun tüm işlemleri tamamlanmadan kesinlikle su ile doldurulmamalıdır. Havuz yapımında kullanılan yapıştırıcı ve sıva gibi maddelerin tamamen kuruduğundan emin olunması gerekir. Kullanılacak malzemelerin kaliteli ve rahatlıkla bulunan markalardan seçilmesi oldukça önemlidir.