Kapı temizliği ev temizliği işlerinde en çok yapılan ve ev hanımları tarafından titizlik gösterilen önemli bir temizlik işlemidir.
Evin temiz olduğunu gösteren alanlardan birisi olan kapılar, temiz olduğunda evin temiz olduğu anında göze çarpmaktadır. Titiz olan ve temizliği adeta bir keyif olarak yapan ev hanımları için özellikle kapı temizlemek için deterjan seçimi oldukça önemlidir. Kapı temizliğinde seçilmiş olan deterjanın hem sağlığa zarar vermeyen hem de aynı zamanda kapı malzemesine zarar vermeyen ve tam temizlik sağlayan bir ürün olması oldukça önemlidir. Bu noktada kapı temizleme püf noktaları ev hanımları için en çok araştırılan konulardan birisidir.
- 1. Kapılar Hangi Deterjanla Silinir?
- 2. Kapı Temizliği Nasıl Olur, Olmalı?
- 3. Kapı Temizliği için Deterjan Önerileri
- 4. Amerikan Kapı Temizliği Nasıl Yapılır?
- 5. Ahşap Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
- 6. Lake Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
- 7. Çelik Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
- 8. Beyaz Kapı Temizliği Nasıl Yapılır?
Kapılar Hangi Deterjanla Silinir?
Arap sabunuyla kapı temizleme en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Arap sabunu ile başta Amerikan kapı temizleme ve çelik kapı temizleme olmak üzere tüm kapıların temizliği hijyenik ve sağlıklı şekilde yapılabilmektedir. Aynı zamanda temizliği zor olan panel kapının temizliği için de Arap sabunu sık kullanılan bir yöntemdir.
Kapı Temizliği Nasıl Olur, Olmalı?
Kapı temizleme işi evin tüm alanlarında olduğu gibi hassasiyet gösterilmesi gereken titiz bir temizlik işidir. Sürekli temas edilen kapılan hijyenik olması ve göze anında çarpan kapıların estetik durması açısından kapı temizliğinin püf noktaları oldukça önemlidir. Aşağıdaki hususlara dikkat ederek tüm kapı çeşitlerini hijyenik ve titiz bir şekilde temizlemek mümkündür.
- Kapı temizlerken öncelikle sürekli temas edilen kapı kollarının temizliğinden başlanmalıdır. Sürekli birçok kişi tarafından temas edilen kapı kolları; virüs ve bakterilerin en çok bulunduğu alanlardır.
- Her kapı türü için mutlaka uygun olan temizlik ürünü kullanılmalıdır. Aksi takdirde kapının malzemesi temizlik sonrasında zarar görebilir.
- Amerikan kapı temizlemesi yaparken genel temizlik ürünleri kapıya zarar verebileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir. Çamaşır suyu ve cif gibi ürünler tercih edilmemelidir. Suyun içerisine beyaz sabun rendelenerek bir bez yardımı ile Amerikan kapı silinir ve daha sonra temiz bir su ile silinerek kapı durulanır. Son aşamada ise iz kalmaması için kuru bez yardımıyla kapı kurulanmalıdır.
- Çelik kapı temizleme yaparken tozların kimyasal ürünler ile temizlenmemesi gerekir. Özellikle evin dış kapısı olan çelik kapı, çok tozlanır. Bu toz ve kirleri sadece ıslak bir bez ile silerek temizlemeli ve ardından kapı kurulanmalıdır.
- Lake kapı temizliği dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Zarar görmeye çok meyilli olan lake kapıların temizliğinde içine ahşap temizleyici sıkılmış ılık su tercih edilmelidir. Bez olarak mutlaka mikro fiber bez tercih edilmelidir. Ahşap temizleyici yerine sirke de tercih edilebilir. Son olarak ise kapı kurulanır.
- Beyaz kapı temizliği yaparken bez ve toz izi kalmaması önemlidir. Bu nedenle de beyaz kapı temizliğinde sirkeli ılık su ile mikro fiber bez kullanılmalıdır. Daha sonra duru su ile nemlendirilmiş bir bez ile kapı kurulanmalıdır.
- Ahşap kapı temizliği mutlaka ahşap temizleyici temizlik ürüneri tercih edilmelidir. Alternatif olarak sirke ve bulaşık deterjanı da ahşap kapı temizliğinde kullanılan deterjanlardır. Ilık su içine ahşap temizleyici, sirke ya da bulaşık deterjanı eklenerek kapı silinir ve ardından mutlaka kapı kurulanmalıdır.
- Sararmaya dönmüş açık renk kapıları kaynatılmış soğan suyu ile silinebilir. Bu doğal yöntem ile kapılardaki sararmalar giderilir ve kapılar parlar.
- Kapı temizliği yaparken yağlı boyalı kapılar temizlenmesi en kolay kapılardır. Kimyasal temizlik ürünleri ile rahatlıkla temizlenebilir.
- Pimapen kapı temizliği yapılırken eğer kapıların bir tarafı dış ortama bakıyor ise tozları mutlaka yıkanarak ilk aşamada alınmalıdır. Aksi takdirde direk silindiğinde bu tozlar kapının çizilmesine ve zedelenmesine neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Kahverengi kapıyı beyaza boyama rehberi için tıklayın!
Kapı Temizliği için Deterjan Önerileri
Kapı temizliği yaparken tercih edilen deterjan ürünleri oldukça önemlidir. Kapılarda hijyeni sağlarken kapılara zarar vermemek adına her kapı modeline uygun deterjan tercihi yapılmalıdır.
- Arap sabunuyla kapı temizliği hemen hemen her kapı türünde kullanılabilen bir deterjandır. Doğal bir temizlik ürün olması ile tüm kapıların temizliğinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
- Beyaz sabun, özellikle Amerikan kapı modellerinde etkili ve zararsız bir deterjandır. Aynı zamanda Arap sabunu ile Amerikan temizliği de ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilen etkili yöntemdir.
- Ahşap kapı temizleme için deterjan seçimi ise mutlaka ahşap temizleyicilerden yana yapılmalıdır. Ahşap temizliğinde etkili olan ahşap temizleyicileri ahşap kapıları da oldukça güzel şekilde temizlemektedir.
- Kapı temizliğinde doğal yöntemler arayanlar için de sirke ve kaynatılmış soğan suyu oldukça etkili fikirler olmaktadır. Sirke ve kaynatılmış soğan suyu özellikle sararmış kapılar başta olmak üzere tüm kapılarda kusursuz temizlik sağlar.
Amerikan Kapı Temizliği Nasıl Yapılır?
Amerikan kapı nasıl silinir ev hanımlarının en çok sorduğu sorulardan birisidir. Bu başlık altında Amerikan temizliği nasıl yapılır ayrıntılı şekilde bulunmaktadır.
- Amerikan kapı temizleme için bir kovaya ılık su doldurulur ve içerisine yeterli miktarda beyaz sabun rendelenir.
- Bu su ile bez ıslatılır ve kapı detaylı şekilde silinir.
- Silme aşaması bittiğinde Temiz ve duru su ile kapı durulanır ve kurulanır.
- Amerikan kapılara çamaşır suyu ve cif gibi kimyasal maddeler zarar vereceğinden kesinlikle bu ürünler tercih edilmemelidir.
Ahşap Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
Ahşap kapı temizliği nasıl yapılır sorusu yine kapı temizliğinde önemli ayrıntılara sahip bir konudur.
- Ahşap kapı temizleme yaparken kimyasal ürünler yerine sadece ahşap temizleyici ürünler kullanılmalıdır.
- Ilık su dolu kovanın içerisine yeteri kadar ahşap temizleyici eklenir.
- Hazırlanan su ile bez yıkanır ve ahşap kapı detaylı şekilde silinir.
- Temizleme sonrasında kuru bir bez ile kapı kurulanır.
Lake Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
Lake kapılar zarar görmeye yatkın kapılardır. Bu nedenle de lake kapı temizliği nasıl yapılır mutlaka ayrıntılı bilinmelidir. Lake kapı nasıl silinir bu başlık altında ayrıntılı anlatılmaktadır.
- Lake kapı temizliği öncesinde ılık su doldurulmuş kova içerisine ahşap temizleme deterjanı eklenir.
- Temiz bir bez bu su ile yıkanır ve lake kapı detaylı şekilde silinir.
- Lake kapı temizleme işi bittikten sonra kuru bir bez ile mutlaka kapı güzle bir şekilde kurulanır.
İlginizi Çekebilir: Lake kapı modelleri ve fiyatları için tıklayın!
Çelik Kapı Temizleme Nasıl Yapılır?
Evlerin giriş kapısı olan çelik kapı nasıl silinir mutlaka ayrıntılı bilinmesi gerekir. Özellikle dış yüzeyi sürekli tozlanan çelik kapı temizleme nasıl yapılır detaylı bir temizlik işidir.
- Çelik kapıyı temizleme sırasında kimyasal bir ürün kullanılmamalıdır.
- Bir kova ılık su ile doldurulur ve içerisine herhangi bir ürün eklenmez.
- Bir bez bu duru su ile yıkanır ve bu bez ile kapı silinerek çelik kapı temizleme yapılır.
- Silme işleminden sonra kuru bir bez ile kapı kurulanır.
Beyaz Kapı Temizliği Nasıl Yapılır?
Beyaz kapı temizliği nasıl yapılır sorusunu titiz ev hanımları için araştırılan konulardan bir diğeridir. Bu başlık altında beyaz kapı nasıl silinir ayrıntılı şekilde anlatılmıştır.
- Bir kovaya öncelikle ılık su doldurulur. Su içerisine sirke ya da tercihe göre bulaşık deterjanı eklenir.
- Temiz bir bez hazırlanan suda yıkanır ve kapı bu bezle silinerek beyaz kapı temizleme yapılır.
- Son aşamada kapı kuru bir bez ile tamamen kurulanır ve iz kalması önlenir.
Daha fazla fikir için Pinterest sayfasına göz atabilirsiniz.