Bugün sizlerle her evde mutlaka değerlendirilmesi gereken çok pratik bir priz saklama veya priz kapatma kutusu yönteminden bahsedeceğim.
Kendin yap priz saklama yöntemi sayesinde artık sizin de priz ve kablo karışıklıklarınız ortadan kalkacak ve özellikle çocuklu ailelerin çok dikkat etmesi gereken kablo ve priz kazalarının nispeten önüne geçmiş olacağız. Duvardaki prizi saklama yöntemi olarak da bilinen bu uygulamayı anlatmadan önce isterseniz malzeme listemize bir göz atalım. Uygulamanın ayrıntıları ile ilgili videomuzu izleyerek de yapım işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Priz Saklama Malzemeleri
Prizin içine sığabileceği büyüklükte bir kutu ( Farklı ebatlardaki ayakkabı kutuları olabilir. Bu kutular, genellikle prizlere yakın yerde duracağı için çok fazla dikkat çeken özellikte olmamasına gerekir.
Puanlı desenli bir kutu işinize yarayacaktır. Yine kullanacağınız alanda sürekli duracağı için yazılı ya da markalı kutuları seçmemenizde fayda var diye düşünüyorum.)
- Maket bıçağı
- Kalem
- Cetvel
Malzeme listemiz bu kadar az. Eminim çok kolay bir şekilde temin edebileceksiniz.
İlginizi Çekebilir: Kablo ve priz saklama konusunda daha önce kaleme aldığım kablo gizleme yazımı okumanızı öneriyorum.
Pratik Priz Kapatma Nasıl Yapılır?
Seçtiğiniz kutunun dikdörtgen olduğunu düşünerek bu kutunun kısa kenarından kullanacağınız prizin geçeceği kısmın ölçüsünü alıyoruz. Ölçüyü prizi yan şekilde tutarak almalısınız.
Ölçüyü alırken kurşun kalem kullanmanız tükenmez kalemin bırakacağı izin kötü görüntüsünü yaşamamanız anlamına da gelecektir. Cetvel yardımı ile işaretli alanın maket bıçağı ile kesim aşamasına geldik.
Bu aşama maalesef yaralanmaların en fazla olduğu aşamadır. Maket bıçağı kullanımı tehlikeleri ve riskleri de içinde barındırmaktadır.
Bu riskleri en aza indirmek ve tehlikelerden emin olmak için çeşitli önlemler almalısınız. Keseceğiniz alanın sabit durması bıçağın kayarak size zarar vermesine engel olacaktır.
Bu sabitlemeyi sağladıktan sonra cetvelin de sabit bir şekilde tutup maket bıçağını yanından dikkatli bir şekilde geçirmek doğru bir yöntem olacaktır.
Bir diğer ayrıntı da maket bıçağının kullanımı bittikten sonra mutlaka bıçağın ucunu geri çekerek kilit mekanizmasını aktif hale getirin ki istenmeyen kazalar yaşanmasın.
Sıra geldi kutu içerisinde kabloların geçeceği deliklerin kesilmesi işlemine. Bu işlemde de cetvel, kalem ve maket bıçağı kullanacağız.
Kutunun uzun kenarındaki bölüme ölçümler yaparak öncelikle oluşturacağımız deliklerin sayısını belirleyelim. Mantık olarak kullanacağınız seyyar prizdeki sayı kadar delik açmalısınız.
Yani prizinizde üç bölüm varsa üç adet, dört bölüm varsa dört adet alan oluşturacağız. Bu alanların kabloların rahatça geçmesine imkan verecek ölçüde olmasına da dikkat etmelisiniz.
Ölçüm ve çizim işlemleri gerçekleştirildikten sonra maket bıçağı ile kesim işlemine geçebiliriz.
Keseceğimiz alanların daha önce kestiğimiz prizin geçeceği bölümden daha küçük olması sebebiyle zorlanabileceğinizi ve biraz daha dikkat etmeniz gerekeceğini de aklınızda tutmalısınız.
Kesme işleminin ardından kesim bölgelerinde pürüz kalmadığına da dikkat edin. Kalan pürüzleri de dikkatlice temizleyin.
Seyyar prizinizi daha önceden kestiğiniz yan bölümden geçirerek kullanacağınız prizlere kutunun üst kapağını açarak ulaşın. Kabloları kestiğiniz küçük deliklerden geçirin ve kutunun kapağını kapatın.
Priz saklama yöntemimiz bu kadar pratik ve estetiktir. Eminim evinizin dekorasyonunda tamamlayıcı bir ürün olarak işinize oldukça yarayacak bu yöntemi siz de çok beğeneceksiniz. Daha fazla fikre ulaşabileceğiniz Pinterest sayfamıza da göz atabilirsiniz.
Priz saklama yöntemi gerçekten iyi fikir.Hem güzel görünüyor hemde çocukları tehlikeden koruyor.
Prizler neden saklanır anlamıyorum.Dekoratif olurlarsa güzel görünüyorlar.
Priz Saklama Yöntemi evde yeteri kadar eliboş insanların uğraşacağı bir hobi olabilir.
Kutunun rengi ve şekli çocuk için albenisi olmamalı, ayrıca priz gibi bir alet eletrikten dolayı ısınır ve kartonun tutusmasina sebeb olur, en guvenlisi yüksek erisilmeyecek noktalar