Mutfak tezgah örnekleri incelendiğinde ideal mutfak tezgah düzeni için herkesin kendi ihtiyaçlarına göre bir yol belirlediği görülüyor.
Mutfaklar modern hayatın sosyalleşme merkezi olmakla kalmaz aynı zamanda yemek hazırlığından bulaşık temizliğine kadar pek çok iş aynı anda yapılır. Her gün tekrarlanan rutin işlerin ihtiyaca uygun olarak düzenlenmiş bir mutfakta yapılması hayata konfor katar. Bu noktada akla hemen mutfak tezgah düzeni nasıl olur sorusunu detaylarıyla cevaplamamız gerekiyor. Mutfak tezgah düzenine geçmeden önce bir mutfakta olmazsa olmazların içinde yer alan sararan mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusunu tam anlamıyla öğrenmek gerekiyor:
Küçük Mutfak Tezgah Düzeni
Yetersiz bir depolama alanı ve hareket darlığı yaşanması hazırlıkların gecikmesine neden olurken hayati tehlikeler de yaşanabilir. Metrekareyle uyumlu bir mutfak tezgah düzeni çalışma alanının güvenliğini ve konforunu yükseltir. Planlı bir yerleşim yapılırken önceliğin hayat kurtaracak elektronik eşyalara verilmesi tavsiye edilir.
En az tezgah düzeni ve depolama kadar önemli olan;
- Buzdolabı
- Fırın
- Pişirme cihazları ve
- Yardımcı aksesuarlar
Uygun yerlere yerleştirildikten sonra kalan alana depolama için uygun dekorasyon kurulmalıdır. Rahat kullanımıyla ön plana çıkan ankastre mutfak tasarımı, özellikle küçük mutfaklarda ferah bir yaşam alanı yaratır.
Modern mutfak dekorasyonu içerisinde kolay kurulum ve temizlik özelliklerine sahip olan ankastre ürünler, gözü yormaz. Depolama alanı yaratan çekmeceler tek başlarına ya da dolap içlerinde kullanılabilir. Farklı özelliklere sahip mutfak ürünlerinin bir arada muhafaza edilmesini sağlayan küçük mutfak tezgah düzeni içinde önemli bir yere sahip olan sepetler, aranan her şeyin el altında kalmasına yarar. Küçük mutfaklarda ideal dekorasyonun oluşturulmasında renk seçimine gereken önemi vermek gerekir.
Mutfak Düzeni Örnekleri
Yemek hazırlığından yemek sonrasında kadar her aşamada ihtiyaç olan çöp kutusu, açıkta durmamalı ancak kolay ulaşılabilir bir yere sahip olmalıdır. Gizli bir kapak içine yerleştirilecek olan çöp kovaları hijyen açısından da tercih edilir. Modern hayatın beklentilerine uygun mutfak düzeni örnekleri farklı büyüklük ve tipe sahip olan mutfaklarda uygulanabilir.
Şeffaf kavanozlarda korunan baharatlar veya çay ve kahve gibi gıda ürünleri uygun bir duvar boşluğuna;
- Mıknatıslı tutucular
- Açık raflar veya
- Askı aparatları eşliğinde sergilenebilir.
Modern evlerin vazgeçilmezi olan dolap içi aydınlatmalar, yemek pişirme esnasında konfor alanı yaratmakla kalmaz, mutfağın daha geniş ve her zaman temiz kalmasını destekler. En az işlevsellik kadar önemli olan estetik seçimler, kısıtlı alanda keyifli bir kullanım sağlar.
İlginizi Çekebilir: Mutfak tezgah üstü düzeni için bağlantıya tıklayın!
Pratiklik ve zaman kazandıran bir dekoratif algıyla şekillenecek olan mutfak tezgah altı düzeni genellikle depolama ihtiyacını karşılamak için tercih edilir. Farklı ölçülerde dolap, çekmece ve ankastre ürünlerle zengin bir görünüm kazanan tezgah altı bölümler, buzdolabında korunmasına gerek duyulmayan yiyecek malzemeleri, sebze ve meyvelere de alan hazırlar.
Tarza uygun olarak kapaklı dolap, perde veya çekmecelerle desteklenen üniteler, düzenleyici aksesuar kullanımıyla daha fazla ürüne yer açar. Dolap kapakları da gerekli olması halinde mutfak malzemelerinin asılarak korunmasına yardımcı olur. Mutfak tekstil ürünleri, pişirme kapları, kalıplar ve akla gelen diğer yardımcı malzemelerin bir arada durmasını sağlayan tezgah altı alanlar mutfak görselliğine bütünlük kazandırır. Daha fazla fikir için Pinterest sayfamıza göz atın!