Kış aylarında en büyük sorun yerden gelen soğuk oluyor. Alt kattan gelen soğuk nasıl kesilir konusuna dair bilgileri sizler için derledik.
Soğuğu engelleyerek hem sıcaklığı korumak hem de maddi anlamda da tasarruf sağlamak mümkün. Alacağınız önlemler ile siz de evinizin uzun süre sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca evin içinde yerlerin sıcak olması, özellikle çocuğu olan ailelerin herhangi bir hastalık için önlem alması demektir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak siz de evinizde yerden gelen soğuğu kesmek adına önerilerimizi değerlendirebilirsiniz. Hızlı sonuç alacağınız çözüm önerileri sunuyoruz.
Alt Kattan Gelen Soğuk Nasıl Kesilir?
Alt kattan gelen soğuğu kesmek için birkaç noktaya odaklanmak gerekiyor. Bunlar;
Eğer evinizin altında depo ya da otopark varsa zemini kaplayacak kalın halı kullanmanız alttan gelecek soğuk havayı engelleyen en önemli yalıtım olacaktır.
Zemindeki soğuğu kesmek için mutlaka kaliteli parke yaptırmalısınız. Özellikle ısı yalıtım özelliklerine sahip zemin parkelerinin altına yalıtımlı XPS köpük ya da strafor kullanmak tabandan gelen soğuğa çare olacaktır.
Eviniz inşaat halinde bulunuyorsa alttan ısıtma sistemlerini düşünebilirsiniz. Alttan ısıtmada ev hem çok iyi ısınır hem de zeminden gelen soğuktan etkilenmezsiniz.
Son olarak evinizin altındaki depo veya otoparkın tavanına ısı yalıtımlı köpük/strafor kullanmak ekonomik olması bakımından soğuk için çözüm olabilir. Daha yüksek ısı yalıtımı için ise poliüretan pürkürtme köpük işlemi yaptırabilirsiniz.
Alt katınızda daire ya da dükkan varsa soğuğu kesmek için komşularınızla iletişime geçmeniz gerekebilir. Alt kat komşunuzun tavanına maliyeti birlikte üstleneceğiniz hem dekoratif hem de ısı yalıtımlı kaplama tavan köpüğü yaptırabilirsiniz. Ancak en basit ve maliyeti düşük çözüm önerisi isterseniz evinizdeki zeminlerin kalın halılarla kaplamak denilebilir.
Yerden Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?
Teknik olarak tabandan gelen soğuğu engelleme alacağınız yalıtım önlemleri ile olacak. Kış aylarında soğuğu engelleyen, yaz aylarında da sıcaklığı muhafaza eden yalıtım çözüm sağlar. Evinizin döşemeleri, parkelerde kullanılan malzemeler ile soğuğun engellenmesi konusunda gereken yapılmış olabilir. Bu çözümün dışında da sunulan öneriler ile soğuktan kurtulmak mümkün.
- Yerden yalıtım: İlk olarak yalıtım, soğuğun engellenmesi en önemli seçenektir. Yalıtımın en iyi şekilde yapılması, kullanılacak olan malzemeler, soğuğu engeller. Kullanılan malzeme seçimi, sizin tarafınızdan belirlenir. Ancak döşeme sırasında, parkelerin altında mutlaka yalıtım malzemelerinin döşenmesini istemelisiniz. Bu şekilde soğuğun en hızlı şekilde muhafaza edilmesi sağlanır.
- Parke seçimi: Belirlemiş olduğunuz parke seçimi, elbette soğuğun engellenmesini sağlayacak şekilde olmalıdır. Örneğin laminant parke en iyi seçim olabilir. Tahta ya da mermer zeminlerden soğuktan korunma açısından uzak durmak gerekiyor. Çok daha iyi şekilde sonuç verecek olan seçimler önemlidir.
Soğuk Geçirmeyen Yer Döşemesi
Yer döşemeleri son derece önemlidir. Soğuk geçirmeyen yer döşemesi sayesinde, soğuktan korunmak mümkün oluyor. Döşemelerde mermer ya da buna benzer soğuğu daha çok taşıyan malzemelerden uzak durmak gerekiyor. Tahta kullanımı da ısı yalıtımı konusunda çok avantajlı olmadığından, direkt olarak akıllara laminant geliyor. Değerlendirmenizi yapabilir, bu alanda çok daha yalıtımı koruyacak bir seçim yapabilirsiniz. Yer döşemesinin en iyi şekilde seçilmesi, büyük avantaj sağlıyor.
Isı yalıtımlı parke seçimi;
Yer döşemesinin ısı yalıtımlı parke olması iyi sonuç verir. Soğuğu keser ve ısının da daha uzun süre odalarda muhafaza edilmesini sağlar. Yalıtım özelliği olan seçenekleri tercih ederek, ekonomik açıdan da avantajlıdır.
- Evlerde soğuğu kesmek için en ucuz balkon kapatma yöntemleri içeriğine göz atın!
Yerden Gelen Soğuk Çözüm Önerileri
Soğuğun hissedilmesini azaltmak, engellemek açısından kış aylarında en önemli çözüm önerilerinden biri kışlık halı kullanmak olacak. Kış aylarında halılarınızı özel olarak seçerek, soğuğu azaltmasını sağlayın. Genel anlamda en çok kullanılan alanlar için ise halıların daha geniş ve kalın olması sağlanabilir. Hiçbir şekilde halı dışında basılacak alan olmaması, halıların da kalın olması soğuğu engeller.
Yerden soğuğu kesmek için tercih edeceğiniz halıların da bir çözüm olacağını bilerek ona göre işlem yapabilirsiniz. Çok daha hızlı çözüm almanız sağlanarak, memnun kalacağınız şeklide ısı koruması tamamlanmış olacaktır. Değerlendirip bu alanda gerekeni yapabilirsiniz. Sizlere bu içerikte yerden soğuk nasıl engellenir sorununa çözüm önerileri sunduk. Çözüm önerilerimizin faydalı olması dileğiyle. Daha fazla fikir için Pinterest sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Evin tabanı çok soğuk ne yapabilirim?
Evin tabanı çok soğuksa en kolay çözüm olarak halı veya kilim kullanılabilir. Yerleşik halılar veya kalın kilimler tabana yalıtım uygular ve evin sıcaklığı artar. Ayrıca, taban ile birlikte soğuğu engellemek için kalın perde veya termal pencere kaplamaları da kullanmak evin ısısının artmasına yardımcı olur.
Soğuk kesen halı var mı?
Evet, “soğuk kesen” özelliklere sahip halılar bulunmaktadır. Özellikle termal veya yalıtımlı halılar olarak isimlendirilmektedir. Bu tür halılar, özel malzemeler veya tasarımlar kullanarak zemindeki soğuk etkileri azaltmaya yönelik üretilmiştir. Soğuk kesen halılar ev halkı için daha sıcak ve konforlu bir ortam yaratır.
Halıfleks soğuğu keser mi?
Halıfleks yerden gelen soğuğa karşı etkili olmaktadır. Halıfleks hem ısı hem de ses yalıtımı sağlar. Zeminin soğuk etkilerini azaltır, oda sıcaklığının artmasını sağlar. Bütün bunlarla birlikte halıfleksin soğuk kesme kapasitesi malzeme kalitesine ve halıfleksin kalınlığına göre değişmektedir.
Merhabalar
Ben parkeyi döşedikten sonra bu çözümlerin bana faydası nedir.
Genellikle yer döşemesinde kullanılan ahşabın yoğunluğu 0,5 ile 0,7 g/cm3 arasında değişir laminant parkelerin yoğunluğu da 0.8 üzeridir. Yoğunluğu düşük malzemeler daha iyi yalıtkandır. Bu yönüyle ahşap daha iyi bir yalıtkandır. Ayrıca kullanılan lamimant parkeler 8 ile 12 mm arasında kalınlık tadır. Ahşap rabıtalar ise en az 20 ile 30 mm arasındadır bu yönüyle de daha iyi yalıtım yapar. Lütfen doğru bilgi verelim. Bu yazıdaki en doğru söz alt taraftan çok soğuk geliyorsa laminantın altında şilte yerine soğukluğun durumuna göre daha kalın yalıtım köpüğü vb. kullanmaktır. Veya bunun yerine yerden ısıtma sistemlerini kullanmak gerekecektir…
Çok bilgilendirici bir içerik olmuş. Teşekkür ederim.
Değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.